دیابت سگ یا به دلیل کمبود انسولین در بدن سگ شما یا در برخی موارد، به دلیل پاسخ بیولوژیکی "ناکافی" به انسولین ایجاد می شود. وقتی سگ شما غذا می خورد، غذا تجزیه می شود. یکی از اجزای غذای سگ، گلوکز می باشد که توسط انسولین به سلول های بدن سگ منتقل می شود.
اگر سگ شما خودش نتواند انسولین کافی تولید کند، یا انسولینی که در بدنش دارد به درستی استفاده نشود، گلوکز نیز نمی تواند به درستی در بدن استفاده شود. این بدان معنی است که سطح قند خون سگ افزایش می یابد، که می تواند منجر به عوارض جانبی شود.
علت دیابت در سگ چیست؟
دقیقاً مانند انسان، کاملاً مشخص نیست که چرا برخی از سگ ها به دیابت مبتلا می شوند. برخی از سگ ها ممکن است از نظر ژنتیکی بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری باشند. با این حال، این ثابت شده است که اضافه وزن می تواند خطر ابتلا به دیابت را در سگ شما افزایش دهد. این مشکل ممکن است به این دلیل باشد که چاقی و اضافه وزن باعث می شود سلول های بدن سگ شما نسبت به انسولین مقاوم تر شوند.
اگر سگ شما به دیابت مبتلا شود، به احتمال زیاد این زمانی اتفاق می افتد که سگ شما سنش بالا است. سگ های ماده و سگ های عقیم شده نیز ممکن است بیشتر در معرض خطر باشند.
علائم دیابت در سگ چیست؟
علائم دیابت در سگها بسیار است. اگر متوجه هر یک از موارد زیر شدید، با دامپزشک مشورت کنید:
- تشنگی بیش از حد
- افزایش ادرار
- کاهش وزن بی دلیل
- تغییر در اشتها
- بوی شیرین نفس
- خستگی یا کم بودن انرژی
- عفونت دستگاه ادراری
- از دست دادن بینایی
اگر دامپزشک شما مشکوک شده باشد که سگ شما ممکن است دیابت داشته باشد، به احتمال زیاد به سگ شما آزمایش خون خواهد داد.
آیا درمانی برای دیابت سگ وجود دارد؟
متاسفانه هیچ درمانی برای دیابت در سگ ها وجود ندارد و در بیشتر موارد تزریق انسولین روزانه به سگ دیابتی تجویز می شود. با این حال، دیابت سگ بیماری است که معمولاً توسط صاحب سگ قابل کنترل و مدیریت است. با مدیریت صحیح، سگ شما همچنان می تواند از زندگی خوب و شادی لذت ببرد.
چگونه می توانم دیابت سگ را مدیریت کنم؟
برای مدیریت دیابت، باید سطح قند خون سگ خود را در سطح طبیعی نگه دارید. دامپزشک می تواند به شما در انجام این کار کمک کند و یک برنامه درمانی برای سگ شما تجویز کند. معمولاً درمان شامل موارد زیر است:
- تزریق انسولین به طور منظم (تا دو بار در روز)
- زیر نظر گرفتن سگ شما برای مشاهده تغییرات در علائم
- معاینات منظم دامپزشک
- غذاهای مخصوص سگ تولید شده برای سگ های دیابتی (با توصیه دامپزشک)
بهترین رژیم غذایی برای سگ های دیابتی چیست؟
رژیم غذایی برای کمک به مدیریت دیابت در سگ ها بسیار مهم است. اطمینان از اینکه سطح قند خون سگ شما تا حد ممکن نزدیک به سطح نرمال باقی می ماند، باعث می شود که سگ شما احساس خوبی داشته باشد و احتمال عوارض مرتبط با دیابت مانند عفونت های مجاری ادراری یا آب مروارید را کاهش می دهد.
در اینجا دستورالعمل های کلی در مورد داشتن رژیم غذایی سالم برای سگ های دیابتی بررسی می شود. اما قبل از ایجاد تغییرات بزرگ در رژیم غذایی، با دامپزشک در مورد سلامت سگ خود مشورت کنید.
رژیم غذایی سگ های دیابتی باید دارای پروتئین بالا، فیبر بالا، کربوهیدرات کم و بدون قند باشد. از غذای سگتان گرفته تا تشویقی ها، خوراکی های سر سفره که ممکن است به سگتان بدهید و داروها، باید مراقب هر چیزی که سگتان می خورد باشید. اگر سگ شما غذا نمی خورد، سعی کنید غذای کنسرو (غذای مرطوب) یا آب مرغ کم سدیم (بی نمک یا کم نمک) را با وعده غذایی روزانه سگتان مخلوط کنید. این می تواند به اشتها آور کردن غذای سگتان کمک کند تا مواد غذایی مورد نیاز به سگتان برسد.
پروتئین بالا
رژیم غذایی با پروتئین بالا می تواند به سگ ها در تنظیم سطح قند خون کمک کند. برخلاف کربوهیدرات ها، پروتئین تأثیر کمی بر قند خون دارد. پروتئین باعث ایجاد نوسانات آهسته گلوکز بعد از غذا می شود که به جلوگیری از افزایش سریع و کاهش شدید سطح قند خون کمک می کند. همچنین پروتئین به سگها کمک میکند تا احساس سیری بیشتری داشته باشند و متابولیسم خود را بهبود بخشند. بنابراین پروتئین منبع خوبی از انرژی برای بدن سگ است.
همه منابع پروتئین برابر نیستند. بهترین منابع پروتئین برای سگ ها معمولاً شامل گوشت مرغ، بوقلمون، خوک، گوشت گاو، ماهی، ماهیچه ها و گوشت اندام مانند جگر است. از گوشت های فرآوری شده و آنهایی که چربی یا سدیم (نمک) بالایی دارند خودداری کنید.
فیبر بالا
فیبر جذب گلوکز را کند می کند که این به تنظیم سطح قند خون سگ کمک می کند. همچنین فیبر، افزایش ناگهانی قند خون پس از خوردن را کاهش می دهد و به سگ ها کمک می کند تا سریعتر احساس سیری کنند و این می تواند منجر به کاهش وزن شود. هنگام تهیه یک رژیم غذایی با فیبر بالا برای سگ های مبتلا به دیابت، مهم است که بدانید انواع مختلف فیبر حاوی مواد مغذی متفاوتی بوده و فواید مختلفی دارند.
فیبرهای نامحلول در غلات سبوس دار و سبزیجات یافت می شوند. آنها به هضم سالم غذا کمک می کنند و جذب کربوهیدرات ها را کند می کنند. فیبرهای محلول مانند میوه ها و انواع لوبیا می توانند توسط آب جذب شوند و جذب قند را کند می کنند.
تعادل فیبر نامحلول و فیبر محلول، مانند خوردن کدو تنبل، سیب، هویج یا برنج قهوه ای، می تواند به تثبیت سطح قند خون و کمک به سلامت بهتر دستگاه گوارش در سگ های دیابتی کمک کند.
کربوهیدرات کم
هنگامی که کربوهیدرات ها در بدن جذب می شوند، می توانند باعث افزایش قند خون شوند که این می تواند برای سگ های دیابتی مشکل ساز باشد. بنابراین، رژیمهای سرشار از کربوهیدرات میتوانند منجر به هیپرگلیسمی (افزایش زیاد قند خون) شوند و باید از آن ها اجتناب کرد. رژیم های کم کربوهیدرات میزان گلوکز موجود در خون را کاهش می دهند و به جلوگیری از نوسانات بیش از حد قند خون کمک می کنند. کربوهیدرات هایی که در حد کم می توان در رژیم غذایی سگ دیابتی گنجاند، گزینه هایی مانند سیب زمینی شیرین، کلم بروکلی و نخود فرنگی در حد کم می باشند.
چربی کم
رژیم های غذایی پرچرب می توانند منجر به چاقی و عوارضی شوند که دیابت را بدتر می کنند. بنابراین، بهتر است (با توصیه دامپزشک)، رژیمهای غذایی کمچرب با کالری کمتر برای سگتان داشته باشید که به کاهش وزن کمک کند.
آب به میزان کافی
اطمینان از اینکه سگ شما آب به مقدار کافی می خورد، ضروری است. خوردن آب به مقدار کافی به سگ ها کمک می کند سطح قند خون را ثابت نگه دارند و تشنگی بیش از حد سگ هم کنترل می شود. برای همین، آب تازه باید همیشه و در هر زمان در دسترس سگ شما باشد.
چگونه می توانم از ابتلای سگم به دیابت جلوگیری کنم؟
هیچ تضمینی وجود ندارد که سگ شما هرگز به دیابت مبتلا نخواهد شد. با این حال، سعی کنید تا سگ شما سبک زندگی سالمی داشته باشد تا از خطر ابتلا به دیابت کم شود. نکاتی برای سبک زندگی سالم عبارتند از:
- رژیم غذایی کامل و متعادل
- حفظ وزن ایده آل و نداشتن اضافه وزن
- فعالیت بدنی کافی مناسب برای سن و مصرف غذا
سایر مشکلاتی که سگ های دیابتی ممکن است دچار آن ها شوند
اگر سگ شما مبتلا به دیابت باشد، بیشتر مستعد ابتلا به برخی شرایط دیگر است، بنابراین مهم است که مراقب هر چیز غیرعادی باشید.
- آب مروارید – ممکن است قند زیادی در بدن روی چشم ها تأثیر بگذارد، و باعث آب مروارید شود. آب مروارید را می توان با جراحی درمان کرد، اگرچه بسیاری از سگ ها با کاهش بینایی به خوبی کنار می آیند، زیرا حس بویایی و شنوایی آنها بسیار قوی تر از انسان هاست.
- عفونت های دستگاه ادراری – قند اضافی در ادرار می تواند خطر ابتلای سگ شما به این عفونت ها را افزایش دهد. مراقب افزایش ادرار باشید و با دامپزشک مشورت کنید.
برای اینکه بتونین از رفیق پشمالوتون بهتر مراقبت کنین، پیشنهاد میکنیم سری به بخش مقالات سگ بزنین.